| 
         Přes
        svou střídmou obálku, formát A5 a pouze černobílé reprodukce
        ilustračních fotografií nechává tato příručka všechny
        hobbystické „velké "knihy daleko za sebou. Minimálně ze dvou
        důvodů. Ten první - autorova hluboká znalost procesů výroby
        ovocných pálenek. Ten druhý - de facto jedinečnost této publikace
        na trhu od roku 1944. Tehdy totiž Vydavatelská a nakladatelská společnost
        s. r. o. Vesmír v Zemědělské knižnici sv. 4 vydala naučný spis
        pro zemědělskou praxi s názvem Výroba slivovice a jiných pálenek,
        autora Ing. Dr. Josefa Dyra.  | 
      
          | 
    
  
      | 
         Reedicí
        téhož v roce 1946. Éra budování socialismu nepřála vzdělávání
        prostého lidu v oboru pálení ovocných pálenek a umožnila pouze
        vydání interního spisu V. Grégra a J. Uhra Výroba lihovin. Takže
        současné třetí přepracované vydání knihy Josefa Dyra je možno
        považovat za jedinečné dílo v oboru. A s klidným svědomím mohu
        vypustit slovo „přepracované". Neboť k doslovnému přepisu
        prvního vydání z roku 1944 připojil jako druhý uvedený autor Jan E.
        Dyr pouze kapitolu - Působení alkoholu v lidském organismu. , Karel
        Melzoch - Legislativní rámec výroby destilátů a Mojmír Rychtera
        opatřil knihu předmluvou. Některé fotografie krásných a udržovaných
        lihovarnických zařízení fotografa F. Vackáře z prvního vydání
        byly nahrazeny fotografiemi velkokapacitních zařízení soukromých
        velkofabrik na výrobu chlastu. Toto však nic nemění na obsahové
        kvalitě knihy. Od krátké historické reminiscence výroby a spotřeby
        pálenek, která zdá se od patnáctého století neustále vzrůstala
        tak, "že již r. 1584 policejní řád zapovídal podávání
        alkoholových nápojů v neděli a r. 1596 se moravští stavové
        usnesli na zákazu pití kořalky jako nápoje ďábelského a
        nedovolovali jeho výrobu z obilí a z příčiny velké neúrody obilí
        totéž zakázal roku 1600 i český sněm" - málo platno -„ V
        roce 1750 měl už třeba Tovačov 1pivovar a 7 vinopalen a měšťané
        přibyslavští a polenští pálili na 31 kotlích" se v knize dočtete
        vše podstatné pro výrobu kvalitních kořalek - dále jen názvy
        kapitol - Jednotlivé druhy ovoce a další suroviny k výrobě
        pálenky, Základy chemie při výrobě pálenek, Mikroorganismy, Kvašení,
        Postup při výrobě pálenky, Pálení, Chemické složení a úprava
        pálenky, Uskladnění pálenek, Kontrola provozu při výrobě, Zkoušení
        hotových výrobků, Výroba některých známějších lihových nápojů,
        plus výše zmíněné nepodstatné dodatky spoluautorů. A
        nepostradatelná příloha - alkoholové, ředící, teplotní a převodní
        tabulky.   |