Přes
svou střídmou obálku, formát A5 a pouze černobílé reprodukce
ilustračních fotografií nechává tato příručka všechny
hobbystické „velké "knihy daleko za sebou. Minimálně ze dvou
důvodů. Ten první - autorova hluboká znalost procesů výroby
ovocných pálenek. Ten druhý - de facto jedinečnost této publikace
na trhu od roku 1944. Tehdy totiž Vydavatelská a nakladatelská společnost
s. r. o. Vesmír v Zemědělské knižnici sv. 4 vydala naučný spis
pro zemědělskou praxi s názvem Výroba slivovice a jiných pálenek,
autora Ing. Dr. Josefa Dyra. |
|
Reedicí
téhož v roce 1946. Éra budování socialismu nepřála vzdělávání
prostého lidu v oboru pálení ovocných pálenek a umožnila pouze
vydání interního spisu V. Grégra a J. Uhra Výroba lihovin. Takže
současné třetí přepracované vydání knihy Josefa Dyra je možno
považovat za jedinečné dílo v oboru. A s klidným svědomím mohu
vypustit slovo „přepracované". Neboť k doslovnému přepisu
prvního vydání z roku 1944 připojil jako druhý uvedený autor Jan E.
Dyr pouze kapitolu - Působení alkoholu v lidském organismu. , Karel
Melzoch - Legislativní rámec výroby destilátů a Mojmír Rychtera
opatřil knihu předmluvou. Některé fotografie krásných a udržovaných
lihovarnických zařízení fotografa F. Vackáře z prvního vydání
byly nahrazeny fotografiemi velkokapacitních zařízení soukromých
velkofabrik na výrobu chlastu. Toto však nic nemění na obsahové
kvalitě knihy. Od krátké historické reminiscence výroby a spotřeby
pálenek, která zdá se od patnáctého století neustále vzrůstala
tak, "že již r. 1584 policejní řád zapovídal podávání
alkoholových nápojů v neděli a r. 1596 se moravští stavové
usnesli na zákazu pití kořalky jako nápoje ďábelského a
nedovolovali jeho výrobu z obilí a z příčiny velké neúrody obilí
totéž zakázal roku 1600 i český sněm" - málo platno -„ V
roce 1750 měl už třeba Tovačov 1pivovar a 7 vinopalen a měšťané
přibyslavští a polenští pálili na 31 kotlích" se v knize dočtete
vše podstatné pro výrobu kvalitních kořalek - dále jen názvy
kapitol - Jednotlivé druhy ovoce a další suroviny k výrobě
pálenky, Základy chemie při výrobě pálenek, Mikroorganismy, Kvašení,
Postup při výrobě pálenky, Pálení, Chemické složení a úprava
pálenky, Uskladnění pálenek, Kontrola provozu při výrobě, Zkoušení
hotových výrobků, Výroba některých známějších lihových nápojů,
plus výše zmíněné nepodstatné dodatky spoluautorů. A
nepostradatelná příloha - alkoholové, ředící, teplotní a převodní
tabulky. |